El system – fjernsyn

Installation af fladskærms-tv i en NC33

Hvis man ønsker at installere et fladskærms fjernsyn i agterkahytten i en Nauticat 33 af ældre dato, så kan det lade sig gøre i skottet op mod styrehuset. Nye, eller nogle af de andre typer Nauticat´s har måske også denne mulighed.

Denne ”væg” er nemlig hul, idet ryglænet i styrehuset er dobbelt, således at der er plads til at undersænke fjernsynet i denne væg, som det fremgår af billedet.

        

  Ryglænet i styrhuset                                                       Et kik ind.

Man skal selvfølgelig først undersøge om der er plads, idet det jo kunne være at konstruktionen i den NC man selv har, er anderledes end den, som jeg har (en NC33 fra 1978). Hvis man er i tvivl, så bor et lille hul ind fra styrehuset, tag bagefter en strikkepind og mål med den, hvor meget plads der er.

Som det fremgår, har jeg savet et hul ud i ryglænet, den plade der saves ud, bliver så anvendt som låg. Der er brugt et klaverhængsel og aluminium lister for at gøre konstruktionen så pæn, som nu en amatør kan lave det.  

Færdig resultat, klappen lukket.

I agterkahytten saver man et ”hul” ud således at fjernsynet kan planforsænkes. Men, det er vigtigt at man køber et fjernsyn som har en god betragtervinkel, ikke blot til siderne, men også nedefra. Her skal man prøve at se det i butikken. Desuden skal det selvfølgelig være med Digital tuner, og helst med mulighed for direkte 12 volts tilslutning. Her er det vigtigt, at det kan køre fra 11.5 volt og til 14.4 volt (når motoren kører, eller land laderen lader, kommer spændingen op på 14.4 volt)

Hvis ikke fjernsynet kan klare denne spænding, er man nødt til at købe en konverter til formålet. Jeg var desværre nødt til ekstra at købe en sådan, da der i instruktionsbogen kun var angivet 12 volt, og ikke grænseværdierne, så garantien ville ikke kunne dække, hvis fjernsynet ”stod af”.


Færdig resultat, læg mærke til klappen til højre.

Hvis TV-et har en DVD afspiller i den ene side, skal man selvfølgelig lave hullet stort nok til dette. Det har jeg gjort, idet mit er forsynet med DVD, derfor har jeg lavet en klap der kan åbnes. Samtidig har jeg så sat afbryderne der dels for fjernsynet, men også for konverteren. Dette for ikke at have tomgangstab men kun forbrug, når fjernsynet kører. Husk at mærke kontakterne, idet konverteren skal tændes inden fjernsynet tændes (konverteren kan ikke starte belastet)

        
Klappen åben. Her er også gemt                     Monteringen set bagfra, klappen åben.
vejledningen og fjernbetjeningen
til fjernsynet.

Men ellers er det ikke så svært, det sværeste er næsten den overvindelse man står med, når man skal til at save i den pæne finer.

Ps. Man skal selvfølgelig først have installeret en antenne i masten, før fjernsynet kan bruges.
 

Jens Koch

Medl.: 16, 2009