Dieselolie – påfyldning

Tankfyldning fra løs tank.

Med de priser der er på dieselolie, kan det være en økonomisk fordel at købe olien i land. Jeg kan komme med et eksempel:

I Middelfart Marina koster dieselolien 12,20 kr. literen (sommer 2008), på visse dage (normalt mandag morgen) er der nogle tankstationer her i området, der sælger olien for 10,25 kr. altså en reduktion på små 2,00 kr. Prisen er lavere her i starten af 2009, men den kan jo komme op igen.

Men, olien skal naturligvis hentes i godkendte dunke, og bagefter hældes over i tanken på båden. Dette kan gøres med en tragt, men det er svært at stå med en 25 liters dunk, og ramme tragten uden at spilde. Oliespild ud i vandet må ikke forekomme, så derfor er det meget sikrere at benytte ”hævertsystemet”. Men, der er et lille problem som skal klares, idet man skal etablere et ”forbundne bar” system inden at olien løber af sig selv.

Dette kan etableres med en simpel bælgpumpe som benyttes til påhængsmotorer med separat tank. Disse pumper kan købes i diverse shipshops til ca.: 50,00 kr.

Det er nu meget sikkert at få dieselolien over i bådens tank, når blot denne er lavere placeret end den løse tank, se billeder:

            

Husk: slangen der stikkes ned i den faste tank skal ned i dieselolien i denne tank. Der må ikke være luft imellem.

Hvis der er, så er der ikke etableret ordentlig hævertvirkning.

Læg i øvrigt mærke til, at den ene slange er gennemsigtig, så kan man se om der er etableret hævertvirkning.

Hvis man benytter forskellige slanger, kan man koble dem sammen bagefter for at undgå at der kommer nogle dråber ud af slangen under transport hjem.

Jens Koch
Medl.: 16, 2009