teak oliebehandling

Teak dæk

Denne beskrivelse af min erfaring med vedligeholdelse af teakdæk skal ses som min subjektive holdning til dette emne. Jeg er vel vidende, at der er lige så mange holdninger til dette, som der er bådejere. Men, jeg skriver dette efter at have læst artiklen om Bacchus III´s renovering.

Desuden har jeg et andet eksempel på, hvor galt det kan gå, når man ikke gør noget ved teakdækket, men lader det passe sig selv:


En bådejer i Kolding havde en 34 fods sejlbåd, ca. 10 år gammel, af dansk fabrikat, som var blevet utæt i teakdækket. Båden lå i samme hal i Skærbæk, som vores Nauticat ligger i om vinteren. Ejerne brugte hele vinteren til at fjerne de gamle teakstaver! De brugte alle weekends i hele vinteren, hvorefter bådebyggeren monterede nyt teakdæk. Pris: 120.000,00 kr!! (underdæk og glasfiber fejlede ikke noget, så det var "kun" teak arbejdet). Så, det kan være et generelt problem, og ikke blot et "Nauticat problem".

Som det fremgår af tegningen, er konstruktionen i en ældre NC designet til, at der absolut ikke må komme vand ind i den vandfaste finer. Hvis der gør, vil forrådnelsen gå i gang, og man har normalt ingen mulighed for at gribe ind før det generelt er for sent.
Vandet kommer typisk ind ved skruerne, som teak stavene er monteret med.


Man kan dog få varsler om, at der er noget galt:

1. Teakpropperne over skruerne falder af.

2. Når det har været regnvejr, og der er visse steder, hvor dækket er længe om at tørre. (Dette kan skyldes at der står vand nede under teakstavene, og dermed risiko for at der også er vand i det vandfaste finer).

3. Dækket er blødt visse steder, eller det buler hist og her.

Punkt 3 er det, der typisk vil koste rigtig meget at udbedre.

Men hvad kan man gøre for at forebygge dette?

Mit bud er, at man renser dækket af, sliber det let, og derefter giver det olie. Følg vejledningen (dækket skal være helt tørt, og nye propper isat hvor der mangler). Jeg selv bruger Hempels Teakolie, men andre olier kan også bruges. Hempel har udgivet en lille folder "Den lille søstærke", hvor de beskriver hvordan man gør.

Jeg ved fra vore egne havemøbler, at firmaet Trip Trap, som laver kvalitets havemøbler i teak, anbefaler behandling af deres produkter med olie. Trip Trap har lavet en udmærket olie til dette formål, og jeg gætter på at det også kan bruges på teakdæk. Der er i øvrigt det lille kuriosum, at Trip Trap for nogle år siden i deres brochuremateriale viste ubehandlede møbler med "look" som et lyst skibsdæk. Det gør de ikke mere! Nu anbefales en oliebehandling, de er tilsyneladende blevet klogere!

Teakdæk i en Nauticat inden  overbygningen blev støbt i form,  altså fra før ca.: 1978.  1: Teakstaver  2: Tyndt lag polyester/glasfiber   (Hvis noget overhovedet)  3: Vandfast finer  4: Isolering  5: Garnering
Teakdæk i en Nauticat inden
overbygningen blev støbt i form,
altså fra før ca.: 1978.
1: Teakstaver
2: Tyndt lag polyester/glasfiber
(Hvis noget overhovedet)
3: Vandfast finer
4: Isolering
5: Garnering

Min erfaring med oliebehandling er ganske udmærket. Jeg giver olie to gange om året - uden slibning, kun vask - for ikke at slibe på dækket i en uendelighed og dermed gøre det tyndere. Jeg benytter Hempels Teak Sealer som er en klar olie, om foråret, og når vi er kommet lidt hen på sommeren, så giver jeg dækket lidt af Trip Trap's teakolie, som har en film mod solens ultraviolette stråler, og dermed lidt farve.

Dækket bliver med den behandling tæt - ingen vand trænger igennem dækket. Jeg har oliebehandlet den NC jeg har i dag (fra 1979 - med glasfiberoverbygning) og den NC fra 1976 jeg havde før den jeg har i dag, som jeg solgte for 8 år siden, og altså havde den viste teakdæk konstruktion. Begge både har aldrig haft problemer med råd. Da jeg solgte den forrige NC, blev den grundigt gennemgået af en forsikringsagent, som kendte til denne bådtypes svagheder. Han var meget grundig i gennemgangen. Der var ingen råd overhovedet.

Dækket på Delta, oliebehandlet.  Dækket bliver mørkt med UV filter,  men bedre det end råd i hele  konstruktionen.  Brug ikke lindolie, det indeholder  ikke fungicid, og er dermed  udmærket grobund for microliv.
Dækket på Delta, oliebehandlet.
Dækket bliver mørkt med UV filter,
men bedre det end råd i hele
konstruktionen.
Brug ikke lindolie, det indeholder
ikke fungicid, og er dermed
udmærket grobund for microliv.

Indrømmet, der er dem der synes, at et lyst teakdæk er meget smukt. Det er det også - så længe det varer! Men som sagt, der er mange meninger om behandling af teakdæk. Hvis andre har andre erfaringer, modtages de gerne.

Jens Koch, medl. nr.: 16