Motor – Impellerskift

Skift af impeller. 

Nauticat 32 og evt. andre med Yanmar 3jh2 motorer. 

Motorrummet på en N 32 er næsten utilgængeligt og meget kompakt foran og i BB side, og man kan ikke se startermotoren eller impellerpumpen, ej heller ved hjælp af et spejl. Under montagen taber man helt sikkert en bolt, som lander et utilgængeligt sted. (pga. en akavet håndstilling og med kun højre hånd) 

impellerbillede 1

 

Fremgangsmåde.

a: Studer nøje motorens brugsanvisning således du kan identificere pumpens dele med dine fingre.

b: Løsne boltene (M6 x 15mm) med en 10mm gaffelnøgle og skru dem næsten ud med fingrene, tryk boltholderen på en bolt og løsn så bolten og træk den ud.

c: Impelleren kan med besvær brækkes ud med en skruetrækker. Sammenlign de dele du får ud med delene i det nye impellersæt. (To plastdele, impelleren og en o-ring til tætning af dækslet) 

inpellerbillede2

Montage.

a: Klem den nye impeller sammen med et spændbånd inden montagen i det indfedtedeimpellerhus; bemærk impellerens omdrejningsretning og plastdelenes placering.

b: Dækslets nye o-ringstætning monteres i fedt, således at den bliver siddende.

c: Sæt en bolt i boltholderen - hæng dækslet på bolten og skru den i det nærmeste bolthul og træk værktøjet ud.

d: Monter resten af boltene på samme måde. 

Bemærkninger.

Jeg har ikke haft båden så længe og har derfor kun skiftet impelleren en gang. Jeg var nødt til at afmontere generatoren der sidder oven over pumpen og kunne da kun se et glimt af den øverste bolt. Monteringen af dækslet og boltene var meget vanskelig, og der fik jeg ideen til boltholderen.

Jeg var i øvrigt svineheldig; med båden fulgte der nogle fotos af motoren taget på en udstilling. 
 
Boltholderen er lavet af fladmessing dim. 3x10x120mm. Et 5,5mm hul er boret tæt på den ene ende, og deri er skåret et M6 gevind. Dernæst er med nedstryger savet et spor ca. 60mm længde. Fligene er bøjet lidt mod hinanden således at de klemmer omkring bolten. Formålet med gevindet er at fixere bolten radialt og axialt, medens bolten stadig let kan drejes under montagen.  

impellerbillede3

impellerbillede4

Copyright, BN, Queen, Horsens