Ankerspil elektrisk

Elektrisk ankerspil

Montering af ankerspil

I en Nauticat 33 er det muligt at installere et elektrisk ankerspil.

I ankerrummet er der plads til at montere f.eks.: Lofrans model Dorado 700watt. Dette spil fylder meget lidt, idet motoren er monteret lodret under kædehjulet.

Man kan naturligvis også montere et spil, hvor det hele sidder "over dæk", men så vil det fylde noget mere.

               

Jeg savede et hul i dækket til motoren og et til kæden efter den medfølgende skabelon, der også viser, hvor man skal bore hullerne til de tre bolte, som holder ankerspillet på plads. Det hele kan være ude i ankerrummet, og der kommer således ingen montering ind i forkøjen.

For ikke at beskadige spillet ved overbelastning, skal man montere en automatsikring, som passer til spillets dimensioner, og ligeledes skal man selvfølgelig benytte de rigtige kabeldimensioner. Dette fremgår klart af monterings-vejledningen.

De to kontakter til op og nedrulning af ankeret, har jeg sat ude til højre, idet de så er af vejen, og er lette at betjene samtidig med at man kan holde øje med ankeret.

Da jeg har monteret en bovpropel, så er det let at forbinde spillet elektrisk, idet kablerne til bovpropel motoren er ført frem under køjerne i forkahytten.

Spillet kan løfte 600 kg maksimalt, og kontinuerligt 200 kg, så det er stort nok.

For ikke at belaste ankerspillets gear, når jeg ligger for svaj, så har jeg monteret en ekstra kæde med en karabinhage. Kæden er gjort fast i en af de forreste bolte som holder spillet, denne bolt er typen øjebolt. Når ankeret er rullet ud (jeg har 30 meter kæde), så gør jeg kæden fast i denne korte kæde og lader den aflaste, aflastningen er nu helt nede i dækshøjde, hvad der kraftmæssigt er bedst. Kæden forbliver naturligvis på kædehjulet, men dette er nu slapt. På billedet aflaster den ikke, idet ankeret ikke er rullet ud.

                  

Spillet monterede jeg sidste vinter, og det har i denne gode sommer, været flittigt benyttet.

Jens Koch medl. 16,  2003