Bovpropel – montering

Bovpropel - montering

Det er ret let at montere en bovpropel i en Nauticat 33 af den ældre type (nok også i de nye).

Jeg har sat en "Sidepower" 4 HK propel i min båd.

                       
Inden jeg monterede den, var jeg nødt til at fjerne den holdingtank der var monteret ude foran. Godt det samme, den var ikke beregnet til holdingtank, idet det var en almindelig vandtank, som var benyttet. En sådan tank er ikke lugtfri.

Det var den forrige ejer af båden der havde monteret den.

Jeg monterede en dørk i rummet ude foran, hvor holdingtanken havde været. Dørken skal være ret lavt placeret, brug 22 mm. vandfast finer pålagt flere lag glasfiber/polyester afsluttende med topcoat. Dette gjorde jeg, idet det så er lettere at lave det efterfølgende.

Det er lidt besværligt at skære hul i skroget, men hvis man bruger en god stiksav og en klinge der er beregnet til metal, så kan det lade sig gøre.
Skroget er for øvrigt 25 mm tykt ude foran i DELTA, helt godt gået Siltala, det er jeg glad for.

Hvis man er lidt ferm med glasfiber, og ikke er bange for at gå igang, så er det en smal sag at montere den selv. Jeg har i hvert fald gjort det.

Det er meget vigtigt at man følger monteringsvejledningen, både den over det glasfibermæssige, og mindst lige så vigtigt, over det elektriske.

Hvis ikke det el-tekniske er i orden, kan det afstedkomme overbrænding af kabler med den store katastrofe som resultat.

Man skal som minimum benytte 50 kvadratmillimeter forsyningskabel (hvis det ikke er over 7 meter alt i alt, og hvis det er en 4 HK motor det drejer sig om), desuden skal der være en separet hovedafbryder, og en 350 amp. sikring.

Men, når dette er sagt, så er det ikke så svært, det hele stod i hvert tilfælde i den vejledning, der fulgte med den bovpropel jeg købte.
Som det kan ses, så har jeg installeret betjeningen af propellen uden for, idet det er her man har brug for den.

Jeg har valgt "fingertouch" udgaven af panelet. Der findes en "joystick" udgave, men den mener jeg at man skal undgå. Hvis der kommer tov omkring denne, så kan propellen starte, uden man ønsker det.

bovpropel-03      bovpropel-04  
Som det også kan anes i fotoet over selve motoren, så har jeg monteret en rustfri ståltank som holdingtank, altså en godkendt en.

Desuden har jeg installeret en "merkuratorpumpe" til tømning af tanken - i rum sø. Så nu skulle det være helt lugtfrit. - Husk i øvrigt kun at benytte de rigtige slanger til toiletsystemer, de er lidt dyrere, men de er garanteret mod lugtgennemtrængning, og så har de også en betydelig større sikkerhed mod brud o.lign.

Jens Koch
Medlem nr.: 16